Πώς να αποφύγουμε μια αγκαλιά χωρίς να υπάρξει (έντονη) αμηχανία

Το να αποτρέψουμε όποιον έρχεται με άγριες διαθέσεις άνευ παρεξηγήσεων είναι, πώς να το κάνουμε, πρόκληση.
Προσπαθώντας να κρατήσουμε αποστάσεις
SanyaSM via Getty Images
Προσπαθώντας να κρατήσουμε αποστάσεις

Το πάθος για ενα φλογερό αγκάλιασμα εχει προκύψει για όλους μας σε κάποιο σημείο με ανοιχτά χέρια, σαν ένα πλατύ χαμόγελο - κι αυτό θα μεγαλώσει, καθώς θα γίνει άρση των περιοριστικών μέτρων του lockdown.

«Παρά την επιθυμία (που μπορεί να έχουμε), παρακαλώ μην θέσετε σε κίνδυνο την υγεία των αγαπημένων μας με το να τους αγκαλιάσουμε και διακυβεύσουμε την εξάπλωση του ιού», ανέφερε στο BBC Breakfast ο υπουργός Αθλητισμού της Μεγάλης Βρετανίας, Νάιγκελ Χάντλεστον. «Φυσικά, όταν αγκαλιάζουμε κάποιον, είμαστε σε απίστευτη γειτνίαση με αυτόν, οπότε παρακαλώ και πάλι να είμαστε λογικοί».

Ομως, καθώς κάποια στιγμή θα προχωρήσουμε προς άρση των μέτρων, το να αποφύγει κανείς αυτές τις αυθόρμητες αγκαλιές θα γίνει μια περισσότερο μια πρόκληση. Πολλοί από εμάς έχουν υποχωρήσει κι αγκαλιάσει όταν δεν το θέλαμε τους τελευταίους 12 μήνες - αλλά αν θέλουμε να αποφύγουμε μια αγκαλιά χωρίς αυτό να γίνει απίστευτα άβολο, ιδού μερικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν:

1. Ας δείξουμε ότι θέλουμε - αλλά δεν μπορούμε

Αυτό έχει να κάνει με το να δείξουμε ότι θέλουμε την αγκαλιά, αλλά δεν συμπεριφερόμαστε πολύ έντονα όσον αφορά στην αποφυγή της λένε οι οι πρωταθλητές κοινωνικής εθιμοτυπίας εν ονόματι Debretts. «Ας μην οπισθοχωρήσουμε λέγοντας κάτι όπως ”δεν θέλω να κολλήσω τίποτα”, το οποίο είναι προσβλητικό προς εκείνον που θέλει να μας αγκαλιάσει», λέει η ειδική Λιζ Γουάιζ.

Αντί να αντιδράσουμε στην γλώσσα του σώματος του άλλου, ας δημιουργήσουμε ένα δικό μας κύμα ενέργειας. «Ας κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα πίσω, ας δοκιμάσουμε ένα λυπημένο χαμόγελο κι ας πούμε κάτι πραγματικά υποτιμητικό όπως ”λυπάμαι πολύ, είμαι πραγματικά νόμιμος αυτή την στιγμή”».

2. Αν αυτό δεν φέρει αποτέλεσμα, ας δοκιμάσουμε να κάνουμε πλάκα

Μπορούμε να λιώσουμε καρδιές και να αλλάξουμε διαθέσεις με λίγη δόση (καλού) χιούμορ - και τα χαμόγελα έχουν αποδείξει ότι μας δίνουν ενέσεις ενδορφίνης. Συνεπώς, ας αφεθούμε στην «κωμωδία» για να πούμε αυτό που θέλουμε να πούμε χωρίς να πρέπει να το κάνουμε με σκληρό τρόπο.

Ας προσπαθήσουμε να πούμε ένα αστείο σχετικά με το πώς ο φίλος/η μας είναι θαραλέος ... παράνομος, ή πώς ή πώς στην πραγματικότητα, ήταν υπέροχο να περνάμε ένα χρόνο χωρίς να χρειάζεται να αγκαλιάζουμε όλους (όσοι βρέθηκαν) σε κοντινή απόσταση (από εμάς)!

«Προσπεράστε την αγκαλιά πετώντας ημι-ειρωνικά φιλιά από μια ασφαλή απόσταση», προτείνει η Γουάιζ. Μέχρι τότε θα έχουμε φτάσει ήδη στη μέση της εξώπορτας - όχι ότι τα πάρκα και οι εξωτερικοί χώροι έχουν πόρτες, αλλά (θα) έχουμε καταθέσει την άποψή μας.

3. Ας κολλήσουμε αγκώνες

Το άγγιγμα των αγκώνων έχει σβήσει μέρος της κοινωνικής πίεσης γύρω από τις αγκαλιές. Μερικοί απολαμβάνουν τον νέο τρόπο χαιρετισμού που είναι λιγότερο επίσημος από μια χειραψία και λιγότερο επεμβατικός από μια ζεστή αγκαλιά. Για να αποφευχθούν ανεπιθύμητα συμπλέγματα σώματος, ένας χαιρετισμός αγκώνων υιοθετείται καλύτερα σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Αν ο ενθουσιασμός και η ορμή για αγκαλιά παραμείνει ανεξέλεγκτη, ας φτιάξουμε έναν αμυντικό αγκώνα», προτείνει η Γουάιζ.

4. Η - αν δεν το αποφύγουμε - ας προσπαθήσουμε να αγκαλιαστούμε όσο πιο ασφαλώς γίνεται

Εάν καταλήξει να συμβεί κι ένας φίλος ... γλυστρήσει προς το μέρος μας μετά από ένα ή πολλά ποτά, μπορούμε να εξακολουθήσουμε να είμαστε ασφαλείς όσο (αυτό) γίνεται. «Αν όλα τα άλλα αποτύχουν, αν (πρέπει να) αντιμετωπίσουμε κάποιον που είναι μεθυσμένος κι υπερβολικά ενθουσιώδης, ας γυρίσουμε το πρόσωπό μας μακριά καθ′ όλη την διάρκεια της αγκαλιάς, κοιτώντας πάνω από τον ώμο του κι ας κρατήσουμε την αναπνοή μας καθ′ όλη την διάρκειά της, η οποία θα πρέπει να είναι σύντομη», καταλήγει η Γουάιζ.