Στην Ασία ο κορονοϊός αναζωπυρώνεται και οι περιορισμοί επανέρχονται

Χώρες που τα είχαν καταφέρει περίφημα στην πανδημία, ξαφνικά αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.
Xinhua News Agency via Getty Images

Οι οδηγοί ταξί ψάχνουν με τα κυάλια τους πελάτες, οι γάμοι ακυρώνονται ξαφνικά, τα σχολεία είναι κλειστά και η λειτουργία εστιατορίων είναι περιορισμένη σε μεγάλο μέρος της Ασίας, καθώς ο κορονοϊός επανεμφανίζεται σε χώρες όπου φαινόταν να είναι υπό έλεγχο.

Η αραιοκατοικημένη Μογγολία έχει δει τον απολογισμό των νεκρών της να εκτοξεύεται από τους 15 σε 233, ενώ η Ταϊβάν, που θεωρείτο το «τέλειο οχυρό» κατά της Covid, έχει καταγράψει περισσότερα από 1.000 κρούσματα από την περασμένη εβδομάδα και έχει τοποθετήσει πάνω από 600.000 άτομα σε απομόνωση δύο εβδομάδων.

Το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη έχουν αναβάλει για δεύτερη φορά μια «φούσκα» ταξιδιών μεταξύ των δύο χωρών χωρίς καραντίνα, μετά από νέο ξέσπασμα του ιού αβέβαιης προέλευσης στη Σιγκαπούρη. Η Κίνα, η οποία έχει πληγεί από τοπικές λοιμώξεις, έχει δει καταγράψει νέα κρούσματα που φαίνεται ότι συνδέονται με επαφές ατόμων που φτάνουν από το εξωτερικό.

Η αναζωπύρωση δεν έχει φτάσει στα τραγικά επίπεδα της Ινδίας, αλλά είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι ο ιός παραμένει ανθεκτικός, παρά τις μάσκες, την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, τα μαζικά τεστ και την ανάπτυξη του νεότερου όπλου εναντίον του κορονοϊού - το εμβόλιο.

Το γεγονός αυτό αναστέλλει τις προσπάθειες για να επανέλθει η κοινωνική και οικονομική ζωή στην κανονικότητα, ιδίως σε σχολεία και τομείς όπως η βιομηχανία του τουρισμού που βασίζονται σε δημόσιες επαφές.

Στην Ταϊβάν, η έξαρση οφείλεται στην πιο εύκολα μεταδοτική παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία, σύμφωνα με τον Τσεν Τσιεν-ζεν, επιδημιολόγο και πρώην αντιπρόεδρο της νησιωτικής χώρας, ο οποίος ηγήθηκε της εξαιρετικής προσπάθειας για τον περιορισμό της επιδημίας πέρυσι.

Οι αρχές έκλεισαν όλα τα σχολεία και οι αυστηροί περιορισμοί που προηγουμένως είχαν επιβληθεί μόνο στην περιοχή της Ταϊπέι επεκτάθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα. Εστιατόρια, γυμναστήρια και άλλοι δημόσιοι χώροι έκλεισαν ενώ απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις περισσότερων από πέντε ατόμων σε εσωτερικούς χώρους και περισσότερων από 10 ατόμων σε εξωτερικούς χώρους.

Η Μαλαισία επέβαλε απροσδόκητα ένα μήνα lockdown έως τις 7 Ιουνίου, τρομαγμένη από την απότομη αύξηση των κρουσμάτων, από τις πιο μολυσματικές παραλλαγές του ιού και από την αδύναμη δημόσια συμμόρφωση με τα μέτρα υγείας.

Αυτό είναι το δεύτερο lockdown σε εθνικό επίπεδο μέσα σε ένα χρόνο και ήρθε μετά τον τετραπλασιασμό των κρουσμάτων από τον Ιανουάριο. Πλέον είναι περισσότερα από 479.000 και 1.994 άνθρωποι έχουν πεθάνει, αριθμός που επίσης τετραπλασιάστηκε από τον Ιανουάριο. Τώρα απαγορεύονται τα διακρατικά ταξίδια και οι κοινωνικές δραστηριότητες, τα σχολεία είναι κλειστά και τα εστιατόρια μπορούν να παρέχουν μόνο υπηρεσία διανομής φαγητού. Η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι τα νοσοκομεία έχουν σχεδόν γεμίσει και δυσκολεύονται να δέχονται νέα κρούσματα κορονοϊού.

Η Σιγκαπούρη έχει επιβάλει αυστηρά μέτρα έως τις 13 Ιουνίου, περιορίζοντας τις δημόσιες συγκεντρώσεις σε μόλις δύο άτομα και απαγορεύοντας την υπηρεσία φαγητού σε εστιατόρια.

Αυτό προέκυψε μετά τον εντοπισμό 48 κρουσμάτων μη ανιχνεύσιμης προέλευσης την περασμένη εβδομάδα, από μόλις 10 κρούσματα την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Η Σιγκαπούρη είχε προηγουμένως θεωρηθεί πρότυπο αντιμετώπισης του ιού.

Τα μαθήματα γίνονται τώρα διαδικτυακά, αφού οι μαθητές σε διάφορα ιδρύματα βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Δεν επιτρέπονται πλέον δεξιώσεις γάμου και οι κηδείες περιορίζονται σε 20 άτομα.

Το Χονγκ Κονγκ απάντησε στις νέες εστίες του ιού, αυξάνοντας την απαιτούμενη καραντίνα από 14 σε 21 ημέρες για τους μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες που φτάνουν από χώρες «υψηλού κινδύνου», όπως η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία και η Ιαπωνία, η Αργεντινή, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Κένυα.

Η Κίνα έχει δημιουργήσει σημεία ελέγχου σε θαλάμους διοδίων, αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς στην επαρχία Λιαονίνγκ, όπου καταγράφηκαν νέες λοιμώξεις αυτή την εβδομάδα. Οι ταξιδιώτες πρέπει να έχουν πρόσφατο αρνητικό τεστ.

Η Ταϊλάνδη κατέγραψε την Τρίτη 35 θανάτους, τους υψηλότερους από την έναρξη της επιδημίας, και επιπλέον 29 την Τετάρτη. Αυτό ανέβασε τον αριθμό των νεκρών σε 678, εκ των οποίων 584 έχουν χάσει τη ζωή τους στο τελευταίο κύμα. Περίπου τα τρία τέταρτα των 116.000 κρουσμάτων της Ταϊλάνδης έχουν καταγραφεί από τις αρχές Απριλίου. Η χώρα είχε περίπου 7.100 κρούσματα όλη την περασμένη χρονιά, κάτι που επίσης είχε θεωρηθεί «επιτυχία».

Η αναζωπύρωση του ιού έχει φέρει δύσκολες επιλογές για τις κυβερνήσεις, ιδίως σε φτωχότερα έθνη, όπου οι περιορισμοί και τα lockdown μπορούν να αυξήσουν τα οικονομικά δεινά για όσους ζουν ήδη στα όρια της πείνας.

Στις Φιλιππίνες, ο πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε έχει χαλαρώσει το lockdown στην πολυσύχναστη πρωτεύουσα και τις παρακείμενες επαρχίες για να καταπολεμήσει την οικονομική ύφεση και την φτώχεια, αλλά απαγορεύει ακόμη τις δημόσιες συγκεντρώσεις αυτό το μήνα, λόγω των πολλών Ρωμαιοκαθολικών φεστιβάλ.

Οι μολύνσεις COVID-19 άρχισαν να αυξάνονται τον Μάρτιο, φτάνοντας σε ένα από τα χειρότερα επίπεδα στην Ασία, με πάνω από 10.000 κρούσματα την ημέρα, γεγονός που ανάγκασε τον Ντουτέρτε να επιβάλει το lockdown μέσα και γύρω από τη Μανίλα τον Απρίλιο. Οι Φιλιππίνες έχουν καταγράψει περισσότερες από 1,1 εκατομμύρια μολύνσεις με 19.372 θανάτους, αν και το νέο κύμα έχει αρχίσει να μειώνεται.

Δημοφιλή