Τουρκία σε ΕΕ: Παραβίαση του διεθνούς δικαίου η αναφορά σε "παράνομες" ενέργειες στην Αν.Μεσόγειο

Και δηλώνει ανήσυχη μήπως χαθεί η θετική δυναμική μεταξύ των δύο πλευρών λόγω της καθυστέρησης οριστικών αποφασεων.
Alessandra Benedetti - Corbis via Corbis via Getty Images

Για παραβίασή του διεθνούς δικαίου κατηγορεί τις Βρυξέλλες η Άγκυρα εξαιτίας του χαρακτηρισμού των δραστηριοτήτων της στην Ανατολική Μεσόγειο ως ”παράνομων” στη Σύνοδο Κορυφής.

Ωστόσο, χαιρέτισε τις προσπάθειες και την ρητορική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της πρόσφατης θετικής ατμόσφαιρας ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Άγκυρα παρ′ ότι απέρριψε τις ευρωπαϊκές επικρίσεις για τις τουρκικές ενέργειες.

Σε ανακοίνωσή βέβαια το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως ελπίζει ότι η αιρεσιμότητα στα βήματα τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την πρόθεση να κάνει και η αναβολή τους για την επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο δεν θα κάνουν να χαθεί η θετική δυναμική.

«Η Τουρκία, θα συνεχίσει τις προσπάθειές για την επίλυση περιφερειακών κρίσεων σε περιοχές όπως η Λιβύη, η Συρία, ο Νότιος Καύκασος. Η συνεργασία με την ΕΕ σε αυτά τα θέματα θα συμβάλει στην ενίσχυση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας και στην προώθηση των κοινών μας συμφερόντων. Από αυτήν την άποψη, είμαστε υπέρ της άμεσης έναρξης καθιερωμένων μηχανισμών διαλόγου υψηλού επιπέδου όχι μόνο σε περιφερειακά θέματα και υγεία, αλλά σε όλους τους τομείς που εξυπηρετούν τα κοινά μας συμφέροντα, όπως οικονομία, ενέργεια, μεταφορές, αντιτρομοκρατία, μετανάστευση διαχείριση και ελευθέρωση των θεωρήσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρικού ΥΠΕΞ.

Επίσης όμως επιτίθεται στην ΕΕ αναφέρεοντας πως ”είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο η ΕΕ να χαρακτηρίζει παράνομες τις δραστηριότητες γεώτρησης της χώρας μας και της τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου στην Αν.Μεσόγειο και να αγνοεί τη μαξιμαλιστική στάση και τις μονόπλευρες προκλητικές δραστηριότητες του δίδυμου Ελλάδα-Κύπρου, ή να μην μπορεί να τις εμποδίσει στο πνεύμα της αλληλεγγύης της ΕΕ. Η ΕΕ δεν έχει δικαιοδοσία στο θέμα αυτό”.

Οι αναφορές για την Κύπρο, από την άλλη πλευρά, ”είναι κείμενα που υπερασπίζονται τα συμφέροντα της Ελληνοκυπριακής πλευράς, απέχουν από την πραγματικότητα και δεν συμβάλλουν σε πιθανή συμφιλίωση. Το γεγονός ότι στο Κείμενο Συμπερασμάτων δεν γίνεται για άλλη μια φορά αναφορά στους Τουρκοκυπρίους και τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά τους δείχνει ότι η μεροληπτική και προκατειλημμένη στάση της ΕΕ απέναντι στην Κύπρο συνεχίζεται”.

«Τα θετικά βήματα που θα κάνει η ΕΕ για τα κοινά μας συμφέροντα, θα αντιμετωπιστούν θετικά από την υποψήφια Τουρκία», καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή